Oorspronkelijk afkomstig van Afrika, is overgebracht als verstekeling op schepen (vandaar ook scheepsrat genoemd, ook wel dakrat )
De rug en de buik van de zwarte rat is blauwgrijs tot zwart. De rat is slank en heeft een vrij spitse neus en grote oren. De staart is langer dan het lichaam. De ratten worden op volwassen leeftijd 14 tot 23 cm, en wegen ca. 150 tot 250 gram.
In de perfecte leefomgeving kan de rat zich het hele jaar voortplanten, maar in Europa plant het zich voort van midden maart tot midden november. Het vrouwtje krijgt drie á zes nesten van één tot zestien met een maximaal van 20 en een gemiddelde van 7 jongen. Hierdoor kan 1 vrouwtje tot wel 56 jongen per jaar krijgen.
Zwarte ratten komen vaak voor in een omgeving waar mensen wonen en werken, omdat daar altijd wel iets te eten te vinden is. De zwarte rat leeft in tegenstelling tot de bruine rat op droge plekken, in Nederland leven de ratten alleen in gebouwen (liefst hoog). De rat maakt graag een goed verborgen holletje van allerlei materialen zoals: textiel, isolatiemateriaal, papier enz.
Overlast van de Zwarte rat (Gevaar en ziekten)
De rat kan drager zijn van een aantal ziektes waarvan de meest bekende, de varkenspest en trichinose zijn. De zwarte rat is de belangrijkste verspreider van deze ziektes, maar de vlooien die op de rat leven brengen de bacterie over van rat naar mens (de Pest).
Eigen preventie
Zorg dat er geen rommel is en zorg voor goede hygiëne.
Bestrijding
Voor meer informatie over het bestrijding met luchtbuks en weren van de Zwarte rat kunt u contact met G-Heldens opnemen zodat er gekeken kan worden hoe de overlast aan te pakken.